Wednesday, April 07, 2010

NASI DAGANG & GULAI IKAN AYA



NASI DAGANG
Bahan-Bahan:
7 tin susu beras
1 tin susu beras pulut
6 ulas bawang merah (dihiris) 1 cm halia (dihiris)
1 sudu makan halba
Garam secukup rasa
Cara:
Campur beras dan beras pulut kemudian dibasuh dan direndam selama 2 jam. Kelapa diambil 2 cawan santan pekat dan 4 cawan santan cair. Beras yang telah direndam kemudian dit
oskan airnya dan dikukus hingga separuh kembang, angkat masukkan santan cair dan gaulkan rata dan dikukus sekali lagi. Kemudian diangkat masukkan santan pekat, bawang, halia, halba dan garam secukup rasa sambil digaulkan rata. Kukuskan semula hingga sebati kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Gulai Nasi Dagang

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan tongkol
20 biji bawang merah, ditumbuk
3 cm lengkuas, dititik
2 cm kunyit hidup, ditumbuk
4 sudu besar kerisik
2 mangkuk santan daripada 1 biji kelapa 1 ulas bawang putih
2 cm halia, dititik
20 tangkai cili kering, ditumbuk halus
Sedikit asam gelugur
Minyak untuk menumis
5 tangkai cili hijau
Cara:
Bersihkan ikan dan dipotong mengikut suka. Masukkan ke dalam periuk.

Taburkan garam dan asam gelugur di atas ikan. Tuang air hingga ke paras ikan.

Tutup periuk dan jerang di atas api sederhana. Rebus hingga kering.

Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, cili tumbuk, kunyit, halia, lengkuas dan santan pekat.

Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, kerisik, cili hijau, garam dan gula.

Biar hingga mendidih baru diangkat.

No comments: